RE
CE
PT
ČOKOČOKOČOKOLÁDA
Čokoláda nie je len o radosti a slastnom chuťovom pôžitku. O jej pozitívnych
účinkoch sa už nepolemizuje. Preukázateľne obsahuje viac antioxidantov
ako červené víno, má protistresové účinky, znižuje krvný tlak a tým aj riziko
infarktu myokardu a pomáha proti bolestiam hlavy a kašľu. Obsahuje minerály,
povzbudzuje činnosť mozgu, zvyšuje pozornosť a má priaznivý vplyv na psychiku.
Recept na poriadnu porciu pre dvoch
alebo štyri menšie šálky:
Príprava: do 10 minút
Šálky Retro
0,3 l, kamenina, 2,49 €
Potrebujete:
• 200 g kvalitnej čokolády s obsahom
60 až 70 % kakaa
• lyžicu trstinového cukru (alebo
podľa chuti)
• 300 ml plnotučného mlieka
• 200 ml smotany (aspoň 31 % tuku)
• 2 lyžice kukuričného škrobu
• šľahačku
• podľa chuti marshmallows, škoricu,
strúhanú čokoládu
Dezertné tanieriky Mediterran
Ø 21 cm, rôzne dekory, 7,99 €
Človek by povedal, že stačí rozpustiť čokoládu s mliekom a smotanou, ale kdeže. Práve kukuričný škrob dokáže
ingrediencie spojiť v sametovo hladkú a hustú hmotu. V polovici mlieka (teda 150 ml) dôkladne rozmiešajte
kukuričný škrob. Druhú polovicu mlieka so smotanou opatrne zahrejte (nesmie sa variť!) a vsypte rozlámanú
čokoládu. Miešajte – najlepšie metličkou – kým sa úplne nerozpustí. Zmes bude hladká, ale zatiaľ riedka. Prilejte
zvyšné mlieko so škrobom a na miernom plameni miešajte do zhustnutia. Po odstavení miešajte ešte asi minútu.
V šálke ozdobte kopčekom šľahačky, cukríkmi marshmallows, škoricou, strúhanou čokoládou, kakaom alebo
napríklad strúhaným perníkom.
22