Jednorázový gril nie je
vhodná alternatíva ani
na cesty! Jednoduchá
hliníková miska nielen, že nevytvára
rovnomerný žiar, ale žeravé uhlie je navyše príliš blízko
grilovanej surovine. Nie je možné ani nepriame grilovanie
a navyše sa takýto gril po párty stáva zaťažujúcim odpadom.
Urobte niečo pre svoje zdravie aj životné prostredie
a zakúpte si rozumný prenosný gril. Ceny sú nízke a výber
naozaj veľký.
Mäso nesmie byť dlho
v teple
Ak leží mäso v lete pri vysokých teplotách dlhšiu
dobu pred roštom, začnú sa na povrchu rýchlo
tvoriť choroboplodné zárodky. Tento problém sa dá
ľahko vyriešiť tak, že mäso z chladničky vyberiete
a prinesiete ho až chvíľku predtým, než ho budete
skutočne potrebovať! Úplne ľadové ho na gril
nedávajte, ale nenechávajte ho v teple príliš dlho
a už vôbec nie na priamom slnku.
zdravá príloha
N a m i e sto ze m i a kové h o a l e b o
cestovinového šalátu s majonézou
je možné zvoliť zdravšiua tiež veľmi
chutnú variantu. Tyčinky alebo plátky
zo sladkých zemiakov, jednoducho
okoreňte chilli, rozmarínom, soľou
a trochou trstinového cukru a krátko
ogrilujte. Vaši hostia budú nadšený!
žiadne nasolené
mäso na gril
Toto známe a staré pravidlo väčšinou
skúsení "majstri" grilu vždy dodržiavajú.
Údené mäso, šunka a podobné produkty na
gril naozaj nepatria! Dôvod je jednoduchý.
Za svoju arómu vďačia soliam, ktoré sa pri
vysokých teplotách menia na nitrosamín
a ten je najlepšou cestou k celému radu ochorení.
Preto grilujte ideálne nespracované, surové mäso!
Ananás
Milujeme
kuratá
je zdravý a ideálny
dezert. Nakrájajte ho
na hrubé plátky a grilujte z každej strany dve
minúty. Je to skutočná
pochúťka!
Výživoví špecialisti nebývajú
veľkými priaznivcami bravčového
mäsa. Určite si ho občas dopriať
môžete, ale v zdravej miere. Je
lepšie kupovať viac zdravších
alternatív ako je chudé mäso
z kurčaťa, ryby a zelenina, ktoré
pripravené na grile chutia rovnako
dobre a pre vaše telo sú určite
vhodnejším variantom.
8
?
Čo je zdravšie, plyn alebo uhlie?
Vlastná príprava
Marinády
Hotové produkty väčšinou
obsahujú veľa cukru a pridaných
látok! Nakladajte si mäso
radšej sami. Bude potom
oveľa chutnejšie
a zdravšie!
Tu je to naozaj nerozhodné. Lebo pri správnom používaní sú všetky grily
zdravé. Oveľa dôležitejšie je nepriame grilovanie pod poklopom,
pri ktorom nemôže odkvapkávať šťava z grilovaného pokrmu priamo
do ohňa. A to je možné s každým kvalitným elektrickým
a plynovým grilom a bez problémov aj s grilom na drevené uhlie.
5
zdravšie grilovanie
Gril
na celý
život