TIPY A RECEPTY TENNEKER
JEMNE KORENENÉ A
Marinády a dipy
DIPY
UHORKOVÝ DIP
V2 šalátovej uhorky
400 g gréckeho jogurtu
2-3 strúčiky cesnaku
10 gulôčiek čierneho korenia
trocha citrónovej šťavy
morská soľ
CHIMICHURRI
ROTE MOJO
1 zväzok hladkej petržlenovej vňate
½ zväzku tymiánu
1 limetka
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
1 čili paprička alebo práškové čili
hrubozrnná sol a čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
2 čili papričky
250 g červených papričiek
200 ml olivového oleja
1-2 PL bylinkového octu
2-3 PL paradajkového pretlaku
1-2 PL najemno nastrúhaného
čerstvo namleté biele korenie
1 vrchovatá ČL čerstvo nasekanej mäty
olivový olej (množstvo, ktoré
je potrebné na dosiahnutie
peknej konzistencie)
bieleho chleba
morská sol, čerstvo namleté čierne korenie
1 štipka rasce rímskej
1 vrchovatá ČL práškovej papriky
MARINÁDY
ŠTIPĽAVÁ BBQ MARINÁDA
V2 červenej čili papričky
V2 ČL kajenského korenia
2 strúčiky cesnaku
10 gulôčok čierne korenia
1 PL údenej, ostrej práškovej papriky
(Pimentón de la Vera, picante)
/2 plechovky paradajkového pretlaku (200 g)
4 vetvičky čerstvého rozmarínu
WHISKY MARINÁDA
400 ml škótskej whisky
2 PL lesného medu
EXOTICKÁ RYBIA MARINÁDA
2 PL tmavého repného sirupu
(alternatívne 2 PL medu navyše)
3 PL hrubozrnnej horčice
olivy
4 tyčky zeleného koriandra
2 čili papričky
2 CL kajenského korenia
2 strúčiky cesnaku
6 PL pomarančovej šťavy
4 PL sójovej omáčky
1 ČL čerstvo namletého
Pri príprave nalož mäso do plytkej
misy. Zmiešaj všetky prísady
na marinádu a daj ich na mäso.
Steaky by mali byť pokryté -
podľa chuti nastriekaj viac
whisky alebo olivového oleja.
Nechaj - ideálne cez noc -
odležať prikryté v chladničke.
bieleho korenia
Pri príprave zbav čili papričku semienok
a najemno nakrájaj na drobné kocky.
Olúp strúčiky cesnaku a tiež nakrájaj
na drobné kocky. Rozdrv gulôčkové
čierne korenie.
Pri príprave nasekaj najemno
zelený koriander. Zbav čili papričku
semienok a nakrájaj ju na drobné
kocky. Olúp strúčiky cesnaku a tiež
ich nakrájaj na drobné kocky alebo
ich vylisuj lisom na cesnak.
Pridaj zelený koriander, čili
a cesnak dohromady s ostatnými
prísadami na marinádu do malej
misky a zmiešaj ich.
Zmiešaj dohromady všetky prísady
- až na rozmarín.
PL = polievková lyžica
ČL = čajová lyžička
FloråSelf
Viac byliniek do BBQ!
Bylinky zohrávajú pri BBQ dôležitú úlohu.
Sú súčastou mnohých marinád a bylinkových masiel, ktoré sú pri grilovaní také
oblúbené. S bylinkami FloraSelf si zaistíš nielen dobrú chut, ale tiež budeš mať
čisté svedomie.
39