Sova_ huhu
Veľká milovníčka zvierat, dobrého a zdravého jedla je
na Instagrame známa ako „Sova_huhu". Soňa sa viac
ako polovicu svojho života stravuje bezmäsito, z toho
posledných 12 rokov je hrdou vegánkou. Láska k jedlu
a zvieratám ju priviedla k spoluzaloženiu vegánskeho
bistra Simply Vegan v Prievidzi, kde sa spolu s kamarátkou
snažia priblížiť ľuďom rastlinnú stravu a ukázať im,
že chutne a plnohodnotne najesť sa dá aj bez živočíšnych
ingrediencií. Soňa sa k vareniu dostala náhodou. V časoch,
keď začínala s vegánstvom, ponuka dostupných potravín
nebola zďaleka taká pestrá, ako je tomu dnes. A tak sa
musela učiť, ako si navarit a napiecť po svojom. Hoci
začiatky nedopadli vždy podľa jej predstáv, nevzdala sa
a v duchu hesla tréning robí majstra" ju zrazu tajomstvá
vegánskej kuchyne celkom pohltili. ,,Jedlo nás všetkých
spája a ja si želám, aby sme k tomu, čo si kladieme na
tanier, pristupovali o čosi vedomejšie," hovorí obľúbená
foodblogerka.
Zaraďovanie rastlinných potravín do jedálnička nikdy
nebolo také jednoduché. V obchodoch nájdete široký
sortiment výrobkov, ktorými si môžete obohatiť svoje
stravovanie.
Stačí si len vybrať a nebáť sa vyskúšať nové chute
a vône - možno vás milo prekvapia.
Surová dcérka
Nikoleta Kováčová je slovenská foodblogerka, pôsobiaca pod
prezývkou ,,Surová dcérka". O vegánstvo a rastlinnú stravu
sa začala zaujímať pred 9 rokmi, keď ako modelka pracovala
v zahraničí. Počas pobytu v Indii sa nemohla stravovať tak,
ako bola dovtedy zvyknutá, preto hľadala nové recepty,
s ktorými postupne menila aj svoj prístup k jedlu. Vegánstvo
ju okrem iného naučilo veľa o ekológii a etike. Kvôli obavám
o osud planéty a pre obrovskú lásku k zvieratám je Nikoleta
vegánkou i dnes. Podľa jej vlastných slov to vegáni na
Slovensku nemali vôbec jednoduché. ,,Vegánskych produktov
bolo málo vrátane tofu či rastlinného mlieka. O šľahačke,
jogurtoch alebo veggie burgri som mohla iba snívať,"
spomína Surová dcérka. Ak nechcela byť hladná, musela
sa naučiť variť- a tak sa vegánstvo stalo, chtiac-nechtiac,
jej vstupnou bránou do sveta varenia. Prvé recepty pridala
Nikoleta na voj blog okolo roku 2013. Vytvárala ich spolu
s maminou, ktorá pracovala ako profesionálna cukrárka
a bola jej najväčším učiteľom. Napriek tomu, že aj Nikoletin
otec je vyštudovaný kuchár, známa vegánka sa v kuchyni
„našla" až po dvadsiatke. Za ten čas stihla vydať 3 vegánske
kuchárky, Slovegán 1, 2 a 3 a svoje recepty pravidelne
uverejňuje na blogu www.dcerka.sk. Prostredníctvom varenia
a pečenia sa snaží inšpirovať ľudí k väčšej konzumácii
rastlinných potravín, s ktorými si vedia pripraviť akékoľvek
jedlo podľa vlastnej chuti.
Mikolata femeninová
Predaj len v obvyklom množstve pre jednu domácnost. Niektoré výrobky môžu byt v ponuke iba do vypredania zásob.
23