Milk AGRO leták - 18.5.2022 - 24.5.2022 - NEPLATNÝ LETÁK - str. 5 *

thumbnail - Leták Milk AGRO - 18.5.2022 - 24.5.2022 - Produkty v akcii - chlieb, pečivo, slané pečivo, PRETO, bryndza, tvaroh, ovčí syr, jogurt, ochutený jogurt, mlieko, ovčie mlieko, maslo, soľ. Strana 5.
5 / 17

* Platný v týchto predajniach Milk AGRO

Zobraziť ďalšie

Produkty v tomto letáku

 
Rozhovor: Tajomstvo májovej bryndze Mesiac máj patrí medzi najoblúbenejšie mesiace v roku, najmä pre jeho krásnu kvetnatosť. Okrem svojej krásy prináša aj rôzne pochútky, ako napríklad velmi oblúbenú a chutnú májovú bryndzu. Bryndzu síce každý z nás pozná, no vieme, čo to vlastne je? O tajomstvách bryndze nám toho viac povie pán Manica z rodin- nej firmy Brysyrt, s ktorým sme si pre vás pripravili rozhovor. dza sa presúva do chladiarne a až keď destoc dostatočne stuhne dochádza k jej pre- sunu na predajné pulty. Dobrý deň pán Manica, v prvom rade sa vám chcem podakovať, že máte záujem o rozhovor. Môžeme povedať, že bryndza predstavuje tradičnú slovenskú pochúť- ku už celé dekády, no častokrát nevieme vysvetliť, čo to vlastne tá bryndza je. Poviete nám o nej? Dobrý deň, samozrejme. Nuž, máte prav- du, málokto vie podrobne vysvetliť pojem Má bryndza neja- ké zdraviu pro- spešné účinky? Bryndzu pre jej veľké množstvo živín zaradujeme medzi takzva- Adobe né probiotické bryndza aj ked ide o tradičný sloven- ský mliekarenský výrobok, ktorý poznali naši predkovia už pred stovkami rokov. Bryndzu vyrábame spracovaním výživné- ho ovčieho syra podla špeciálnej tradič- nej receptúry. Ide o chutný a obzvlášť zdravý mliečny výrobok. Je známa svojou výraznou špecifickou arómou a slanosťou. V jedle si ju určite nejde pomýliť. funkčné potraviny. Zároveň predsta- vuje bohatý zdroj kvalitných bielkovín, minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslí- ka, vitamínov a množstva užitočných mik- roorganizmov. Bryndza taktiež obsahuje aj vela (podotýkam) dobrého tuku a choles- majiteľom spoločnosti a mojou úlohou je najmä dohľad nad celkovou výrobou, od kontroly dovezeného ovčieho syra, cez proces výroby, až po zabezpečenie rozvo- zu hotových výrobkov. Zároveň sa starám a obchody, teda o to, aby sa naše produkty terolu. Ovčí tuk má v sebe hlavne mastné dostali až k vám. kyseliny, ktoré slúžia najmä ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány. Ďalšou výhodou bryndze je, že v prie- behu jej zrenia dochádza ku vzniku tzv. konjugovaných izomérov esenciálnej kyse- liny linoleovej (CLA), ktorá tvorí dôležitú zložku potravinových doplnkov podporu- júcich napríklad aj chudnutie. Bryndza je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka a obsahuje viac ako 25 druhov pro- biotických živých kultúr. Mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižo- vanie krvného tlaku, znižujú cholesterol a majú imunostimulačné účinky. Ich pôso- bením dochádza k prevencii alergií, posil- ňuje sa imunitný systém, ale dochádza aj k optimalizácii aktivity čriev. Ked' už teda poznáme vysvetlenie, ešte by našich zákazníkov určite zaujímalo, aký je rozdiel medzi klasickou bryndzou Používate na výrobu bryndze iba sloven- ský ovčí syr a mlieko? Áno, v tom sme si podobní. Nakoľko viem, že aj MILK-AGRO vyrába svoje výrobky iba z kvalitného mlieka od slovenských a tou májovou. Tradičná bryndza, ako ju poznali ešte naši predkovia, je vyrobená z nepasterizované- ho, 100 % - tného ovčieho mlieka. Májová bryndza je už desatročia označovaná za najkvalitnejšiu bryndzu v roku. Vďačíme za to najmä teplým dňom a ovciam, paseným na čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny. Ovčie mlieko má v máji teda najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre kráv. Trvám na tom a som rád, keď môže- me podporiť našich vlastných hospodárov, preto na výrobu našich produktov použí- vame striktne slovenský ovčí syr. Teraz trošku odbočíme. Poznáte výrob- ky spoločnosti MILK-AGRO? Nakupujete v jej predajniach? Ak áno, čo máte naj- radšej zo SABI ponuky? Samozrejme, poznám spoločnosť MILK- AGRO aj jej značku SABI. A to nielen po obchodnej stránke. Vo vašich potravinách veľmi rád nakupujem a priznám sa, často v mojom košíku nájdete maslo, ochutené jogurty, ale aj tvaroh. zdravie človeka mimoriadne dôležité. Ako prebieha celý proces výroby? Je Ako to, že ju možno dostať po celý rok? Bryndza sa vyrába aj v zime. Avšak nakolko ovce nemajú možnosť paše na zelených lúkach, ovčiari si v lete vyrábajú na zimu zásoby syra. Zimná bryndza sa teda vyrába zo sudovaného hrudkového ovčieho syra. Letná bryndza, ale aj májová bryndza sa vyrába z čerstvého a najmä kvalitného ovčieho mlieka, vdaka čomu ju všeobec- ne považujeme za kvalitnejšiu, chutnejšiu a ešte viac zdravšiu. niečo špeciálne na čo by ste chceli upo- zorniť? Jej výroba je v spoločnosti Brysyrt pod prísnym dohladom, aby boli dodržané presné postupy. Vyrábame ju podla našej vlastnej tradičnej receptúry. V prvom rade sa k nám dovezie kvalitný ovčí syr, ktorý zreje v našich skladoch. Po dosiahnutí určitého pH nastáva jeho spracovanie. Najprv ho v špeciálnom stroji vylisujeme, aby sme z neho dostali srvátku a následne sa pomelie na valcoch - vďaka tomu získa- va konzistenciu bryndze, ako ju poznáme. Bryndza totiž nemá byť hrudkovitá ani príliš hladká. Následne pridávame vodu a sol. V celej výrobe zohráva najdôležitej- šiu úlohu najmä zrenie, ovčí syr musí byť totiž dostatočne vyzretý, iba tak dosiahne- me kvalitnú a chutnú bryndzu. Ked dosiah- neme konzistenciu a chuť adekvátnu našej receptúre, nastáva balenie. Zabalená bryn- Čo by ste odkázali jej zákazníkom? Aby radi jedli, ale hlavne, aby si vyberali to správne jedlo. Lebo napríklad mliečne výrobky v sebe ukrývajú strašne vela dob- rého pre naše zdravie. A ešte k tomu aj výborne chutia. Ďakujeme pánovi Manicovi za prínosný rozhovor. Teraz už máme určite lepšiu predstavu o tom, čo to vlastne bryndza je, ako sa vyrába, či aké prospešné účinky má na naše zdravie. Tak milí naši zákazníci, teraz ste ešte o čosi múdrejší. Pevne verí- me, že aj tento článok vás zaujal, minimál- ne sa vám začali zbiehať slinky na výbor- nú májovú bryndzu. Ako si ju pripravíte? S haluškami, či ako nátierku na chlebík? Výber je už samozrejme na vás. Povedzte nám niečo o vašej spoločnosti. Aká je vaša funkcia v spoločnosti? Na čo dohliadate? Sme rodinná firma špecializujúca sa na výrobu bryndze a 29.12.2021 sme oslávili už sté výročie od jej založenia. Moji syno- via sú už piatou generáciou v našej rodin- nej bryndziarni. Každý člen rodiny má toho na starosti viac, nakoľko si úplne všetko riešime sami. Čo sa mojej osoby týka, som

Ďalšie letáky Milk AGRO

Najnovšie letáky