Rozhovor: Tajomstvo májovej bryndze
Mesiac máj patrí medzi najoblúbenejšie mesiace v roku, najmä pre jeho krásnu kvetnatosť. Okrem
svojej krásy prináša aj rôzne pochútky, ako napríklad velmi oblúbenú a chutnú májovú bryndzu.
Bryndzu síce každý z nás pozná, no vieme,
čo to vlastne je? O tajomstvách bryndze
nám toho viac povie pán Manica z rodin-
nej firmy Brysyrt, s ktorým sme si pre vás
pripravili rozhovor.
dza sa presúva do
chladiarne a až keď
destoc
dostatočne stuhne
dochádza k jej pre-
sunu na predajné
pulty.
Dobrý deň pán Manica, v prvom rade sa
vám chcem podakovať, že máte záujem
o rozhovor. Môžeme povedať, že bryndza
predstavuje tradičnú slovenskú pochúť-
ku už celé dekády, no častokrát nevieme
vysvetliť, čo to vlastne tá bryndza je.
Poviete nám o nej?
Dobrý deň, samozrejme. Nuž, máte prav-
du, málokto vie podrobne vysvetliť pojem
Má bryndza neja-
ké zdraviu pro-
spešné účinky?
Bryndzu pre jej
veľké
množstvo
živín zaradujeme
medzi
takzva-
Adobe
né
probiotické
bryndza aj ked ide o tradičný sloven-
ský mliekarenský výrobok, ktorý poznali
naši predkovia už pred stovkami rokov.
Bryndzu vyrábame spracovaním výživné-
ho ovčieho syra podla špeciálnej tradič-
nej receptúry. Ide o chutný a obzvlášť
zdravý mliečny výrobok. Je známa svojou
výraznou špecifickou arómou a slanosťou.
V jedle si ju určite nejde pomýliť.
funkčné potraviny.
Zároveň predsta-
vuje bohatý zdroj kvalitných bielkovín,
minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslí-
ka, vitamínov a množstva užitočných mik-
roorganizmov. Bryndza taktiež obsahuje aj
vela (podotýkam) dobrého tuku a choles-
majiteľom spoločnosti a mojou úlohou je
najmä dohľad nad celkovou výrobou, od
kontroly dovezeného ovčieho syra, cez
proces výroby, až po zabezpečenie rozvo-
zu hotových výrobkov. Zároveň sa starám
a obchody, teda o to, aby sa naše produkty
terolu. Ovčí tuk má v sebe hlavne mastné
dostali až k vám.
kyseliny, ktoré slúžia najmä ako rýchly
zdroj energie pre rôzne telesné orgány.
Ďalšou výhodou bryndze je, že v prie-
behu jej zrenia dochádza ku vzniku tzv.
konjugovaných izomérov esenciálnej kyse-
liny linoleovej (CLA), ktorá tvorí dôležitú
zložku potravinových doplnkov podporu-
júcich napríklad aj chudnutie. Bryndza je
vyrobená z nepasterizovaného ovčieho
mlieka a obsahuje viac ako 25 druhov pro-
biotických živých kultúr. Mliečne baktérie
spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na
biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižo-
vanie krvného tlaku, znižujú cholesterol
a majú imunostimulačné účinky. Ich pôso-
bením dochádza k prevencii alergií, posil-
ňuje sa imunitný systém, ale dochádza aj
k optimalizácii aktivity čriev.
Ked' už teda poznáme vysvetlenie, ešte
by našich zákazníkov určite zaujímalo,
aký je rozdiel medzi klasickou bryndzou
Používate na výrobu bryndze iba sloven-
ský ovčí syr a mlieko?
Áno, v tom sme si podobní. Nakoľko viem,
že aj MILK-AGRO vyrába svoje výrobky
iba z kvalitného mlieka od slovenských
a tou májovou.
Tradičná bryndza, ako ju poznali ešte naši
predkovia, je vyrobená z nepasterizované-
ho, 100 % - tného ovčieho mlieka. Májová
bryndza je už desatročia označovaná za
najkvalitnejšiu bryndzu v roku. Vďačíme za
to najmä teplým dňom a ovciam, paseným
na čerstvej tráve, ktorá je v tomto období
najbohatšia na živiny. Ovčie mlieko má
v máji teda najviac prospešných látok
rastlinného pôvodu, esenciálne mastné
kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre
kráv. Trvám na tom a som rád, keď môže-
me podporiť našich vlastných hospodárov,
preto na výrobu našich produktov použí-
vame striktne slovenský ovčí syr.
Teraz trošku odbočíme. Poznáte výrob-
ky spoločnosti MILK-AGRO? Nakupujete
v jej predajniach? Ak áno, čo máte naj-
radšej zo SABI ponuky?
Samozrejme, poznám spoločnosť MILK-
AGRO aj jej značku SABI. A to nielen po
obchodnej stránke. Vo vašich potravinách
veľmi rád nakupujem a priznám sa, často
v mojom košíku nájdete maslo, ochutené
jogurty, ale aj tvaroh.
zdravie človeka mimoriadne dôležité.
Ako prebieha celý proces výroby? Je
Ako to, že ju možno dostať po celý rok?
Bryndza sa vyrába aj v zime. Avšak nakolko
ovce nemajú možnosť paše na zelených
lúkach, ovčiari si v lete vyrábajú na zimu
zásoby syra. Zimná bryndza sa teda vyrába
zo sudovaného hrudkového ovčieho syra.
Letná bryndza, ale aj májová bryndza sa
vyrába z čerstvého a najmä kvalitného
ovčieho mlieka, vdaka čomu ju všeobec-
ne považujeme za kvalitnejšiu, chutnejšiu
a ešte viac zdravšiu.
niečo špeciálne na čo by ste chceli upo-
zorniť?
Jej výroba je v spoločnosti Brysyrt pod
prísnym dohladom, aby boli dodržané
presné postupy. Vyrábame ju podla našej
vlastnej tradičnej receptúry. V prvom rade
sa k nám dovezie kvalitný ovčí syr, ktorý
zreje v našich skladoch. Po dosiahnutí
určitého pH nastáva jeho spracovanie.
Najprv ho v špeciálnom stroji vylisujeme,
aby sme z neho dostali srvátku a následne
sa pomelie na valcoch - vďaka tomu získa-
va konzistenciu bryndze, ako ju poznáme.
Bryndza totiž nemá byť hrudkovitá ani
príliš hladká. Následne pridávame vodu
a sol. V celej výrobe zohráva najdôležitej-
šiu úlohu najmä zrenie, ovčí syr musí byť
totiž dostatočne vyzretý, iba tak dosiahne-
me kvalitnú a chutnú bryndzu. Ked dosiah-
neme konzistenciu a chuť adekvátnu našej
receptúre, nastáva balenie. Zabalená bryn-
Čo by ste odkázali jej zákazníkom?
Aby radi jedli, ale hlavne, aby si vyberali
to správne jedlo. Lebo napríklad mliečne
výrobky v sebe ukrývajú strašne vela dob-
rého pre naše zdravie. A ešte k tomu aj
výborne chutia.
Ďakujeme pánovi Manicovi za prínosný
rozhovor. Teraz už máme určite lepšiu
predstavu o tom, čo to vlastne bryndza
je, ako sa vyrába, či aké prospešné účinky
má na naše zdravie. Tak milí naši zákazníci,
teraz ste ešte o čosi múdrejší. Pevne verí-
me, že aj tento článok vás zaujal, minimál-
ne sa vám začali zbiehať slinky na výbor-
nú májovú bryndzu. Ako si ju pripravíte?
S haluškami, či ako nátierku na chlebík?
Výber je už samozrejme na vás.
Povedzte nám niečo o vašej spoločnosti.
Aká je vaša funkcia v spoločnosti? Na čo
dohliadate?
Sme rodinná firma špecializujúca sa na
výrobu bryndze a 29.12.2021 sme oslávili
už sté výročie od jej založenia. Moji syno-
via sú už piatou generáciou v našej rodin-
nej bryndziarni. Každý člen rodiny má toho
na starosti viac, nakoľko si úplne všetko
riešime sami. Čo sa mojej osoby týka, som