R E C E P T Y, T I P Y
Domáci
voňavý chlieb
Prevoňajte váš domov krásnou vôňou a k polievkam si upečte domáci chlieb. Nie je to vôbec také zložité, ako
sa zdá. S našimi pomocníkmi, ošatkami a formami to navyše pôjde ešte ľahšie. Môžete zapojiť aj deti. A urobte
pečiva radšej viac! Určite totiž rýchlo zmizne a vy sa budete môcť pustiť do ďalšej várky. Nech sa vám dielo darí!
Základný
recept
K príprave potrebujete:
1 l vody
500 g žitnej chlebovej múky
500 g pšeničnej chlebovej múky
500 g pšeničnej múky
3 lyžičky rasce
150 g žitného kvásku
½ lyžičky mletého koriandru
4 lyžičky soli
POSTUP:
Dopredu si pripravte ražný kvások, prípadne ho kúpte v dobrom pekárstve.
Zmiešajte ražný kvások, ražnú chlebovú múku a vodu. Vznikne redšie cesto.
Pripravte ich večer a prikryté nechajte do rána v teple kysnúť. Pridajte pšeničnú múku, pšeničnú chlebovú múku, soľ, korenie. Cesto mieste na doske
a nechajte asi 3 hod. kysnúť. Rozdeľte ho na dve časti, z ktorých vytvarujete
2 bochníky a v ošatke nechajte asi hodinu kysnúť. Pred pečením chleba nahrejte elektrickú rúru na 250-300 °C a dajte do nej rozpáliť 2 prázdne plechy.
Po vykysnutí dajte na horný plech oba chleby a na spodný nalejte hrnček vody.
Pozor - voda sa hneď zmení na paru! Preto čo najrýchlejšie zatvorte dvierka
rúry a nechajte ½ min. vodu pariť - chleba potom bude mať krásnu kôrku.
Spodný plech vyberieme, pečte 5 minút, potom znížte teplotu rúry na 200 °C.
Pečte asi 50 min. Z tejto dávky upečiete dva bochníky chleba o váhe cca 1,2 kg.
Ratanové ošatky
rôznych tvarov a veľkostí - guľaté, oválne, s dekorom. Využijete ich nielen na kysnutie cesta, ale aj na jeho uskladnenie, servírovanie alebo ako peknú dekoráciu. Tvar a štruktúra, prípadne ozdobný motív ošatky, sa odtlačí do
cesta a vytvoria tak klasický vzhľad bochníka.
Celú ponuku ošatiek nájdete na našom e-shope. Už ste videli jeho novú vyladenú podobu? www.oriondomacepotreby.sk
1.
Ošatka guľatá
731161
pr. 14 cm
5,89
2.
Ošatka guľatá
731146
pr. 21 cm
3.
9,59
Ošatka s dekorom KLAS
731178 26x13x9 cm 11,49
3.
1.
JESEŇ - ZIMA 2021-2022
2.
29