R E C E P T Y, T I P Y
Neobyčajne obyčajný
pečený lekvár
pripravíte pomalým vypekaním ovocia v rúre. Nevyžaduje to žiadnu veľkú
námahu ani pozornosť. Pomaly sa odparujú a zahusťujú. Pridaním cukru
predĺžite trvanlivosť lekváru. S pridávaním korenia buďte opatrní.
Pôvodne sa na výrobu lekváru používalo ovocie sušené. Ovocie by malo byť úplne
dozreté, prípadne už prešlo prvými nočnými mrazíkmi, aby bol vyšší prirodzený
obsah cukrov. Lekvár sa používa jednak priamo ako sladká nátierka na chlieb či
iné pečivo, jednak ako sladká náplň do buchiet, koláčov, šatôčok, knedlí a ďalších
pokrmov.
Hruškový lekvár
K príprave potrebujete:
2 kg hrušiek
2 lyžice octu
300 g cukru
lyžičku škorice, 3 klinčeky, badyán
POSTUP:
Olúpané a na väčšie kúsky nakrájané hrušky vložte
do hlbšieho pekáča vyloženého mokrým papierom na
pečenie. Pokvapkajte octom a vložte do vyhriatej rúry
(230-250 °C). Pečte približne 30 minút bez miešania.
Ak sú hrušky menej šťavnaté, pridajte pred vložením do rúry trochu vody. Po pečení posypte polovičným množstvom cukru, tmavé ovocie z vrchu môžete otočiť naspodok a opäť pečte približne 25 minút
bez miešania. Potom pridajte druhú polovicu cukru
a ešte dopečte, kým nieje dosť hustý. Prisypte korenia
a horúci lekvár plňte do pohárov, ktoré zaviečkujete
a otočíte na 10 minút hore dnom. Pozor na popálenie.
Slivkový lekvár
K príprave potrebujete:
slivky
100 g cukru na 0,5 kg sliviek
20 ml octa na 0,5 kg sliviek
POSTUP:
Slivky očistite, zbavte kôstok a rozmixujte. Premiešajte s odmeraným cukrom a octom, zakryte a nechajte
odstáť - kľudne cez noc, minimálne ale 2 hodiny. Odstaté slivky dajte do pekáča a vložte do rúry rozohriatej
na 230 °C. Nechajte piecť asi 30 minút. Potom znížte
teplotu na 140 °C a pomaly dopečte, kým nieje lekvár
hustý a tmavý. Horúci lekvár plňte do sterilizovaných
pohárov. Pokvapkajte trochou rumu a uzavrite. Skladujte v chlade.
Poháre a viečka rôznych veľkostí a tvarov nájdete
na www.oriondomacepotreby.sk alebo v obchodoch
ORION tvoríme vašu domácnosť.
Škrabka
140701 pravá
140704 ľavá
JESEŇ - ZIMA 2021-2022
Smaltovaný pekáč s vekom
127020 28,5x18,5 cm 21,49
22,99
127021 34,5x23 cm
26,99
127022 38,5x25 cm
127023 42,5x27,5 cm 30,99
1,79
1,79
39