Hovädzia pečienka na víne
Na marinované mäso:
• 1 kg hovädzieho mäsa (pliecko, hruď) • 2 mrkvy • 2 cibule • 2 klinčeky • 4 bobkové listy
• 4 strúčiky cesnaku • 5 guľôčok borievky • 10 guľôčok korenia • 200 g zeleru
• 200 ml červeného vínneho octu • 400 ml červeného vína • soľ a korenie
Na pečenie:
• 2 lyžice oleja • 2 cibule • 2 lyžice medu • 200 ml hovädzieho vývaru
• 120 g perníka na strúhanie • 4 lyžice hrozienok
Poháre na pivo
CREMA
300 ml
4,20 €
500 ml
4,50 €
28
Mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, mäso osoľte a okoreňte. Zeleninu,
mäso, korenie, víno a ocot vložte do uzatvárateľnej misky, premiešajte, misku uzavrite
a nechajte marinovať po dobu 3 dní. Mäso môžete tiež vákuovať.
V deň prípravy rozohrejte v hrnci olej, vložte mäso a sprudka ho opečte. Vyberte ho
a odložte bokom. Do hrnca dajte cibuľu nakrájanú na kocky, orestujte ju dozlatista.
Pridajte scedenú marinádu, med, vývar, dobre premiešajte a vložte mäso späť. Hrniec
prikryte pokrievkou a pečte v rúre cca 90 minút. Mäso kontrolujte a občas obracajte.
Po upečení ho vyberte, do výpeku postrúhajte perník a rozmixujte do hladkej
konzistencie, krátko povarte, dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte hrozienka.
Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s kapustou, zemiakovým knedlíkom a omáčkou.